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Dear Ms. Soldo,

I refer to your letter of 2 May 2002 requesting a written waiver from the High Representative’s Decision of 27 April 2000 that bans the reallocation of state owned property, including former socially-owned property.

In particular, you request this office to allow the Municipality of Mostar West to allocate three plots of land, registered in the land books as cadastral units: number 2723/3, covering the area of 2064 m2, number 2723/6, covering the area of 453 m2 and number 2721/3, covering the area of 855 m2, - cadastral municipality of Mostar III, to the Parish Office  “Sv, Matej” Rudnik, for the purpose of constructing Church and Parish’s House.  

The land books records that you enclose demonstrate that the above mentioned cadastral numbers, refer to socially-owned land and that the right of use rests with the Coal Mine Mostar.  According to its Consent of 14 March 2002, the Coal Mine of Mostar agrees with the land allocation in question. 

According to the Municipal Minutes of 25 February 2002 and to the enclosed documents, it was established that the cadastral number 2723/3, refer to socially-owned land with the devastated building on the mentioned plot scheduled for demolition.  In accordance with the above mentioned Minutes and the Municipal Decision of 26 February, the Municipality of Mostar West is obliged to provide a replacement apartment for the tenant of the building intended for the demolition. Further, the Municipal Minutes of 23 April 2002, signed by the sole tenant of the devastated building scheduled for demolition, Mr. Mladen Krizanac, by the Coal Mine of Mostar and the Mostar West Municipality, demonstrates that Mr. Krizanac agrees with the demolition in question and that the Municipality of Mostar West accepts the obligation to provide the tenant with a  replacement apartment.   

Based on Articles 41 and 80 of the Law on Self-government and on Article 48 of the Law on Construction Land, the land allocation in question was confirmed by the Municipal Council of Mostar West, decision number 0VZ-I-06-354/02 of 26 February 2002. It was also approved by the municipal public attorney, Mr. Stanko Cvitanovic, who states in his Opinion, number M 34/02 of 25 February 2002, that the responsible authorities have complied with the relevant laws and regulations and that the land allocation in question has been procedurally correct. The beneficiaries’ request for an urban permit was approved by the decision of the Municipal Department for physical planning and property legal issues, number 02-V-03-25-1-79/02 of 7 February 2002.

According to the here enclosed letters of 16 July 2002 and of 25 June 2002, signed by Mr. Milan Bodiroga in his capacity of President of the Serb National Community of Mostar and by Mr. Edin Vejzovic in his capacity of the SDA President, the Serb National Community of Mostar and the SDA of Mostar, agree with the land allocation in question for the purpose of building religious facilities (i.e. Church). 

According to the Municipal Council’s Decision of 26 February 2002, and based on the Decision on Amendments of the Decision for the conditions and manners of the land allocation of the Municipality of Mostar, the beneficiary named above is not obliged to pay the compensation for the land facilities (rent). Further, based on the Contract of 11 January 2002, signed between the registered user and the beneficiary, the registered user, the Coal Mine of Mostar renounce its right for land allocation compensation. Therefore the beneficiary is not obliged to pay the above mentioned compensation.

In light of the information that you have provided, this office authorizes the Municipality of Mostar West to allocate the aforesaid land for the purpose described above. 

To the extent that this waiver is granted on the basis of the validity of the documentation you have provided, this waiver shall itself cease to be valid if a court of competent jurisdiction, under a final and binding decision, brings into question the authenticity or accuracy of this documentation, and/or the information that it contains.

Sincerely,

Ambassador Peter Bas - Backer

Deputy High Representative for Return and Reconstruction
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