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Dear Ms. Ljubuncic,

I refer to your letter of 16 October 2001 requesting a written waiver from the High Representative’s Decision of 27 April 2000 that bans the reallocation of state owned property, including former socially-owned property.

In particular, you request this office to allow the Municipality of Gornji Vakuf-Uskoplje to allocate one plot of land, registered as cadastral unit 1703/9, covering the area of 210 m2, cadastral municipality of Voljice, to Nesim and Sejad Prijic. Although the Municipal Council’s Decision number 01/1-05-85/01 of 5 September 2001 states that cadastral unit 1703/9 is to be allocated to the forenamed beneficiaries for the purpose of building business premises, the Elaboration of the  Municipal Council’s Decision and the Report from the On-the-Spot Investigation of 27 August 2001 clarify that the business premises in question already exist on the field, that they are already in possession of the forenamed beneficiaries, and that the actual purpose of this land allocation is not construction but legalization. The Report of 27 August 2001 also states that the business premises accommodate a grocery store, that they were built in 1996, and that their construction represents a result of the beneficiaries’ attempt to resolve their problem of unemployment.

According to the Certificate number 06-31-sl-5 of 7 February 2002, signed by Mr. Dzevad Agic in his capacity of Mayor of Gornji Vakuf-Uskoplje, cadastral unit 1703/9 was created by parceling of cadastral unit 1703/7, which is registered in the here enclosed  land books records as socially-owned construction land used by the Municipality of Gornji Vakuf-Uskoplje. The land books records show no other user registered. 

Based on Articles 17 and 66 of the Law on Construction Land and Article 7 of the Decision on Conditions for and Manners of the Allocation of Socially-Owned Construction Land for Construction Purposes, the Municipal Council of Gornji Vakuf-Uskoplje confirmed the allocation of cadastral unit 1703/9 to Nesim and Sejad Prijic by its Decision number 01/1-05-85/01 of 5 September 2001. The public attorney of Bugojno, Mr. Enes Gudic, approved the land allocation in question by his Opinion number U-41/01 of 4 October 2001, while the Mayor of Gornji Vakuf-Uskoplje, Mr. Dzevad Agic, stated in his Certificate number 06-31-sl-5 of 7 February 2002 that cadastral unit 1703/9 was not subject to any legal dispute. These statements are supported by your waiver request of 16 October 2001, which reiterates that the land in question has never been used for religious or cultural purposes and that it is subject neither to any legal dispute nor to restitution claims. Finally, your waiver application demonstrates that the beneficiaries’ request for an urban permit was approved by the Decision of the Municipal Department for Urbanism, Construction and Environment, 01/4-023-4 of 14 March 1996 and 29 August 2001.

According to the Municipal Council’s Decision of 5 September 2001 and based on Article 2 of the Municipal Decision on the Land Allocation Compensation (“Official Gazette of Gornji Vakuf-Uskoplje”, number 2/01), the beneficiaries are obliged to pay the land allocation compensation of 1,260.00 KM. The Municipal Council’s Decision of 5 September 2001 also states that the beneficiaries are not obliged to pay the land facilities compensation (rent) due to the fact that cadastral unit 1703/9 is located outside of the city construction land zone.

In light of the information that you have provided, this office authorizes the Municipality of Gornji Vakuf-Uskoplje to allocate the aforesaid land for the purpose described above. 

To the extent that this waiver is granted on the basis of the validity of the documentation you have provided, this waiver shall itself cease to be valid if a court of competent jurisdiction, under a final and binding decision, brings into question the authenticity or accuracy of this documentation, and/or the information that it contains.

Sincerely,

Ambassador Peter Bas-Backer

Deputy High Representative for Return and Reconstruction 
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